Hae
Sormet Suuhun

Couscousmunakas ja muut herkut, joilla aloitimme sormiruokailun

Ensimmäinen sormiruokailu

 

Meillä on sujunut kiinteiden aloitus oikein hyvin. Leon on innolla tarttunut uusiin ruokiin, ja ei ole edes kakonut kertaakaan. Yhtään hammasta hänellä ei vieläkään ole, mutta se ei näytä tahtia haittaavan. Ainoa epämiellyttävä tilanne syntyi anopin ollessa meillä kylässä. Leon jyrsi pehmeäksi höyrytettyä porkkanaa, ja sai siitä palan irti. Sanoin vain yleishuomiona, että ”Oho, Leon sai palan irti!” Anoppi tunki saman tien sormensa Leonin suuhun aikeenaan ottaa porkkananpala pois vauvan suusta. Onneksi mies oli skarppina ja pyysi äitiään heti lopettamaan.

 

Vauva tarvitsee vanhempiensa apua ruuan poistamiseen nielusta, jos hän on hiljaa ja vaikuttaa hätääntyneeltä, ei silloin kun hän kakoo.

 

Sormiruokailevan vauvan touhuihinhan ei saa puuttua, silloin ruoka saattaakin mennä henkitorveen. Vauva osaa kyllä itse kakoa ruoan pois, jos on tarve. Vauvoilla kakomisrefleksi on jo kielen keskiosassa, paljon edempänä siis kuin isommilla lapsilla. Vauva tarvitsee vanhempiensa apua ruuan poistamiseen nielusta, jos hän on hiljaa ja vaikuttaa hätääntyneeltä, ei silloin kun hän kakoo.

 

THL suosittelee nykyään, että jos kiinteät aloittaa kuuden kuukauden isässä, uusia ruoka-aineita voi lisätä ruokavalioon melko nopeassa tahdissa. Aluksi kiinteät ruoat vain täydentävät imetystä. Ohjeistuksesssa lukee myös, että vauva imetetään aina ennen ruokailua ja imetyksiä jatketaan yhtä usein kuin aiemmin. Huoh, kunpa kaikki neuvolatädit lukisivat itsekin nämä suosituksensa… Olen tämän kuluneen viikon aikana siis tarjoillut Leonille rohkeasti useita eri ruokia, ja ennakkoluulottomasti hän on kaikkea maistanut. Paitsi banaania.

 

Millä me olemme siis sormiruokailun aloittaneet? Alla Leonin ensimmäisen viikon menu:

  1. Pehmeäksi höyrytetyt kasvikset: porkkana, parsakaali, bataatti ja peruna
  2. Pehmeät hedelmät: Banaani, avokado, hunajameloni ja vesimeloni
  3. Liha/kala: Paistoin Leonille meheväksi jätettyä kananrintaa, ja leikkasin tikuiksi. Leon imeskeli kanoista nesteitä, se kuulema riittää vauvalle. Paistoin hänelle myös nieriää, sitä oli helppo syödä ja maistui hyvin.
  4. Viljatuotteet: Kaurapuuroa ja dippauslusikka, puurosta tehdyt apinaeväät
  5. Pihvit & munakkaat: Mikromunakas kasviksilla, Kasvispihvit ja Couscousmunakas

 

Muistathan pilkkoa tarjoiltavat vauvan kämmenen kokoisiksi paloiksi, niin että hän saa niistä hyvin otteen.

 

 

Sormiruokailussa voi kestää viikkojakin ennen kuin mitään ruokaa menee massuun asti. Aluksi vauva vain tutkii eri raaka-aineiden tekstuuria ja makuja. Leon söi torstaina parsakaalia, ja perjantaina sitä jo löytyi vaipasta. Astetta nälkäisempi poika siis kuin isoveljensä oli.

Lue myös:

 

Ihania sormiruokailuhetkiä pienokaisten kanssa!

 

Sormiruokareseptejäni löydät #sormiruokaresepti-tunnisteella blogista.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *